Erhvervspraktik i grundskolen
ERHVERVSPRAKTIK I 8. – 10. KLASSE
Alle unge i folkeskolen har ret til at komme i erhvervspraktik i en uge i 8. og 9. klasse. Dette gælder også for unge med særlige behov eller handicap.
Folkeskolerne i Kolding Kommune har besluttet, at alle 8. klasser skal i praktik, ligesom de fleste skoler har en bestemt uge, hvor man kan komme i praktik Det er skolernes ansvar at informere eleverne om erhvervspraktikken, og det er skolernes ansvar, at der udarbejdes en praktikformidling.
Erhvervspraktik i forsvaret, på Sygehuset eller på hold fx. Journalistpraktik hos Jyske Vestkysten kaldes særpraktik, og arrangeres af UU-vejlederen.
PRAKTIKSEDDEL til erhvervspraktik i grundskolen – skoleaftalen.
FORSIKRING
Alle unge dækkes af Statens Erstatningsordning, når de er i praktik. Der ydes erstatning, hvis:
- Den unge er kommet til skade
- Den unge har forvoldt skal på andre personer
- Den unge har forvoldt skade på materialer, ting eller ejendele
HVAD MÅ MAN UDFØRE, NÅR MAN ER I ERHVERVSPRAKTIK
Elever, som er under 13 år, må ikke udføre arbejde for en arbejdsgiver. Erhvervspraktik for elever under 13 år kan bestå af arbejdslignende opgaver og undervisning.
Elever, som er fyldt 13 år, må udføre lettere arbejde i erhvervspraktik. Arbejdet må ikke indebære fare for barnets sikkerhed og sundhed, og hun eller han må ikke beskæftige sig med eller være i nærheden af maskiner eller farlige stoffer og materialer – og heller ikke håndtere tunge løft.
Elever, som er fyldt 14 år, må gerne beskæftige sig med arbejde af lidt tungere og mere omfattende karakter. Men det er en forudsætning, at arbejdet ikke er farligt eller omfattet af de forbud, som bliver omtalt i bekendtgørelsen om unges arbejde.
Business Kolding har udarbejdet en portal, hvor du kan finde de virksomheder, der tager elever i erhvervspraktik.
Arbejdstid
Unge under 18 år må maksimalt have en daglig arbejdstid på 8 timer og en ugentlig arbejdstid på 40 timer. Hvis den unge også har undervisning i løbet af dagen eller ugen, regnes undervisningstiden med.
Eleverne må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 6.00. Den daglige hvileperiode skal være på mindst 14 timer i sammenhæng. Inden for hver uge skal eleven have to fridøgn.
Læs mere i Arbejdsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik.

Praktisk information omkring erhvervspraktik
Hvad laver man i praktik?
Forbered dig på erhvervspraktikken
- Det forventes, at du under praktikopholdet udviser interesse, hjælpsomhed og høflighed
- Du skal følge arbejdspladsens regler og den aftalte arbejdstid
- Tag tøj og fodtøj på, der passer til arbejdet
- Husk at møde til tiden hver dag
- Hvis du bliver forhindret i at møde op, skal du straks give besked til både skole og praktiksted
- Du er omfattet af ansvars- og ulykkesforsikring i praktikperioden
- Praktikken er ulønnet Hvis der opstår problemer under praktikopholdet, skal du ringe til din vejleder eller til UU Kolding. (senest før mødetid samme dag).