Podcasts

Samtaler om uddannelse. 

Så er vi live med flere nye episoder i podcastserien Samtaler om uddannelse, produceret af Dit Barns fremtid. 

Lyt til unge, der taler om tanker, oplevelser og dilemmaer i spændingsfeltet mellem uddannelsesvalg og arbejdsliv. 

” Unge skal ikke gå og vente på, at der dumper en passion eller en interesse ned fra himlen, før de skal vælge uddannelse. Tværtimod skal du ud at prøve flere interesser af og måske tage springet ud i noget helt ukendt”, siger Kira Gilling Hansen, der er projektleder på Dit Barns Fremtid. ” Og forældre må godt blande sig – skal være der med kærlighed og nærvær”. Derfor er der produceret en række podcast til forældre.  

Hvornår er det ok at springe fra en uddannelse? Og hvad gør man, hvis førstevalget føles forkert? Skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår? Det er nogle af de dilemmaer, vi taler om i podcastserien “Samtaler om uddannelse”. Branchefolk, forskere, vejledere og unge er i studiet, og deler deres oplevelser og kommer med gode råd til, hvordan man bedst støtter unge i processen frem mod et uddannelsesvalg.  “

Når musikken er vigtigere end bøger

Drømmen om at blive musiker har altid trukket mere i Simone end skolebøgerne, og hun har haft svært ved forene sit kreative væsen med tavleundervisning, skriftlige opgaver og eksamener.

Derfor har hun ikke taget den lige vej gennem uddannelsessystemet. Simone startede på STX, men droppede ud og holdt et sabbatår. Året efter startede hun på HF, som viste sig at være det helt rigtige for hende. 

Simone er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.

EUX har vist sig at være det rigtige for Oscar

Oscar er 20 år og fortæller i denne episode om, hvad der fik ham til at vælge en tømreruddannelse. Det var især det sociale, som bekymrede Oscar, da han var bange for at miste de venner, som valgte en anden uddannelsesvej. Heldigvis har det været nemt for ham at holde fast i de gamle venner, som også inviterer Oscar med til gymnasiefesterne.

Oscar har sin mor med i studiet, da hun har taget aktiv del i Oscars uddannelsesrejse – og har flere gode råd til de unges forældre.

De to bliver interviewet af Yrsa Høyer, som er uddannelsesvejleder for UU Kolding.

Loke kom ind på psykologi med en VVS-uddnnelse

22-årige Loke har været vidt omkring inden han blev optaget på psykologi. Han har taget en EUX som VVS’er, han har været i USA, og han har spillet basketball på eliteplan.

Fra at være en middelmådig elev, knækkede Loke pludselig koden til, hvordan han kunne blive bedre til at studere og lære det han skulle. De gode råd deler han ud af her i podcasten.

Loke er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.

I lære på Michelin Restaurant – og høstansvarlig 

Kevin Kroløkkes vej til kokkefaget har ikke været snorlige. Han gennemførte med nød og næppe en HF, og i fem år gik han med en konstant følelse af, at han manglede at finde sin plads. Og det var ikke fordi, Kevin manglede ambitioner. Han var bare i tvivl om, hvordan de skulle forløses i et job.

Kevin får snart sit svendebrev og har været i lære på Relæ, der er en økologisk Michelin Restaurant. Og siden juni har han også været høstansvarlig på restaurantens gård ”Farm of Ideas.” Hør Kevins historie i denne episode, hvor han er i studiet med uu-vejleder Karina Meinecke. Og del meget gerne historien med en, som snart skal vælge uddannelse.

Byggeriet skal være bæredygtigt

Annas hjerte brænder for bæredygtighed, og hun mener, at byggebranchen og erhvervsskolerne har et kæmpe ansvar, når det handler om at uddanne unge, så de fx kan lære at bygge bæredygtigt og renovere bygninger i stedet for kun at bygge nyt.

Anna er bygningskonstruktør-studerende og udlært møbelsnedker, men hun er startet et helt andet sted. Hun gik nemlig på gymnasiet og troede, at hun skulle være filmfotograf. Det sprang hun fra, fordi hun ikke var ikke glad – og tog i stedet på højskole.

Hør Annas historie i denne episode, hvor hun bliver interviewet af Kira Gilling Hansen fra Ditbarnsfremtid.

Derfor valgte Josephine HTX

Det kan være rigtig svært at vælge uddannelse, og hvornår ved man, om man har truffet det “rigtige” valg? For 17-årige Josephine var det et besøg på HTX, som blev afgørende for hendes valg.

Lyt med når Josephine fortæller om sit uddannelsesvalg, og hvordan det er at gå på HTX. Hun kommer også ind på, hvordan hun jonglerer fritid, uddannelse og frivilligt arbejde i Horsens, hvor hun bor.

Josephine er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens. Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse i din podcastapp eller her på siden.

Julie vil være anklager

Hvis du overvejer STX, kan du få gode råd fra dagens gæst, 18-årige Julie, der lige er blevet student. Julie fortæller om dagligdagen på STX og giver sine bedste tips til, hvordan man kan få styr på lektierne, så man kan holde fri uden dårlig samvittighed.

Inden Julie startede på gymnasiet, legede hun med tanken om at blive pædagog, psykolog eller lærer, men de tre år på STX fik sporet Julie ind på, at hun som anklager kunne komme til at arbejde for, at alle får en fair behandling. Og derfor er Julie lige startet på jurastudiet. Julie er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens.

Det var svært at finde en balance mellem HHX og fritidsjobs

20-årige Nada blev student sidste år, men da hun var under uddannelse, var det svært at finde en balance mellem fritidsjobs og uddannelse, da hun arbejdede for meget. Og hun skiftede også klasse midt i 2.g, men det viste sig at være en rigtig god beslutning.

Lyt med her på siden eller i din app og hør, hvordan det var for Nada at gå på et handelsgymnasium. Hun giver også gode råd til de unge, der snart skal starte – eller allerede går på en ungdomsuddannelse. Uddannelsesvejleder Karina Meinecke er i studiet med Nada.

Podcasts til forældre